Yves Krimpenfort

Cave Charnay-les-Mâcon

Een van de kleinste coöperatieve wijnbouwbedrijven in heel Frankrijk. De 120 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 800 percelen en in eigendom van bijna 100 leden. Er zijn legio individuele producenten die over meer wijnbouwoppervlakte beschikken. Klein zijn heeft beslist nadelen, ik hoef maar te spreken over het gebrek aan schaalvoordelen i.v.m.  investeringen. Anderzijds zorgt kleinschaligheid  ook voor betrokkenheid en korte lijnen. De 800 verschillende percelen zorgen voor een enorme versnippering en daarmee een groot logistiek nadeel maar al die individuele percelen met hun eigen bodemkarakteristiek en hun eigen microklimaat zorgen ook voor een goede balans in de diverse oogsten. De wijngaarden staan o.a. in de beste hellingen van Charnay-Les-Mâcon, Mâcon, Prissé, Davayé, Fuissé en Solutré.

Tal van handelshuizen uit de Bourgogne kochten hier in het verleden hier hun wijnen op bulk, die ze dan zelf weer bottelden.
Zo ken ik het adres uit een ver verleden toen ik stage liep bij Joseph Drouhin. Tegenwoordig gebeurt dat een stuk minder en bottelt de Cave Charnay 75% zelf of bottelt het speciaal af voor een enkel individueel lid en verkoopt het aan kleine zelfstandige importeurs of  ‘cavisten’ in Frankrijk.