Yves Krimpenfort

Château Sainte Marguerite Cru Classé

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar één van mijn laatste vakanties,  aan de Côte d’Azur dateert alweer van enkele jaren terug en staat in mijn herinnering gegrift als een wijnreis van lekker eten en drinken, bootjes kijken in de diverse havens en avondwandelingen over de stranden.

Maar vooral aan ontdekking van de wijnen van Château Sainte Marguerite. De (in Nederland) bekende Provencewijnen bestellen in die leuke, maar ook minder leuke, restaurants aan het strand of in dat leuke haventje, leer je wel snel af.
Wat mij opviel was dat op iedere wijnkaart Chateau Sainte Marguerite genoemd stond tegen relatief redelijke prijzen, met als resultaat dat ik nu de trotse importeur voor Nederland ben.
De Provence heeft – net als de Bordeaux – een eigen classificatie voor wijnlandgoederen. In de Bourgogne, Champagne en de Elzas classificeert men de wijngaarden en niet het domaine of cháteau.
In juli 1955 werden een aantal Provençaalse wijnbedrijven aangewezen als zijnde Cru Classé  gebaseerd op een evaluatie van hun geschiedenis, wijnbouw, kelderreputatie en de algehele kwaliteit van de wijngaard. Na latere herziening zijn er nu nog 18 over.

Château Sainte Marguerite is eigendom van de familie Fayard en beslaat 75 hectare schitterend gelegen met een fantastisch uitzicht over de Franse Riviera, de druiven en dus uiteindelijk de wijn, zijn ecologisch gecertificeerd. Sinds 2014 is de wijn zelfs Vegan. (Voor het filteren van wijn worden vaak dierlijke eiwitten gebruikt, er is nu echter een plantaardig alternatief. Gebruikers hiervan mogen hun wijn “Vegan” noemen.)

Château Sainte Marguerite Cru Classé Rouge een delicate zachte wijn gemaakt van een belangrijk deel Mouvèdre met Grenache en Cinsault,
De wijn heeft lange levensduur (10 jaar is geen probleem). Heerlijk bij vleesgerechten uit de Provençaalse keuken, zoals gebraden Lamsbout of gegrild vlees met diverse Provençaalse kruiden.

Château Sainte Marguerite Cru Classé Blanc.  Een bleekgouden kleur met groene schittering. De geur is complex, met tonen van bloemen, limoen, perzik en zoete specerijen, met een rokerig, mineraal accent. In de mond vallen de balans en harmonie op. De volle en tegelijk frisse smaken worden gevolgd door een mooie, elegante afdronk. De belangrijkste druif is de Rolle (Vermentino) en daarbij Sémillon. Natuurlijk als aperitief, maar op het terras met gegrilde zonnevis en artisjokken. Maak me gek!

Château Sainte Marguerite Cru Classé Rosé. Dit is verreweg het meeste gevraagd (80% van de totale productie). Een blend van Cinsault, Grenache en Syrah. De belangrijkste eigenschappen van deze wijn zijn: rijp fruit en frisse impressies. Een boeket van sappige aardbeien en frambozen met net geplukte frisheid. Elegant, ‘cool’ en een zeker niet alléén een drankje voor in de zon. Deze wijn past goed bij het aperitief, gegrilde vis, mediterrane gerechten en verfijnde visgerechten of juist gerechten uit de Oosterse keuken.
Die Langoest van de grill op het strand,  La Plage de L’Estagnol, ik droom er nog dagelijks van. Of de Bouillabaise met rouille in de oude vissershaven van Marseille.
Keep on dreaming ‘

Wijnen van Château Sainte Marguerite Cru Classé