Yves Krimpenfort

Bourgogne

Bourgogne lijkt een ingewikkeld wijngebied: het is erg versnipperd en heeft veel classificaties. Voor wijnliefhebbers is het daarom een bijzonder uitdagende streek. De wijnen kunnen het ene jaar fabuleus zijn en het andere jaar teleurstellend. Daar zijn drie belangrijke verklaringen voor:

  • Vrijwel alle wijnen zijn monocépages. Een wijnmaker kan een tegenvallende kwaliteit van de druiven dus niet compenseren door assemblage met andere rassen 
  • De Pinot noir loopt vroeg uit en rijpt ook vroeg. In het koele klimaat van Bourgogne doet deze druif het goed, maar omdat hij zo vroeg uitloopt, is hij ook zéér gevoelig voor vorst in het voorjaar. De Chardonnay geeft minder problemen.
  • De specifieke appellationwetgeving, met een zeer nauwkeurige herkomstindeling. Het bezit van wijngaarden is heel versnipperd. Dezelfde appellation kan hierdoor veel verschillende wijnboeren omvatten, die allemaal hun eigen methode toepassen. Daarom geeft de naam van de appellation lang niet altijd alle informatie over de staat van de wijn. De naam is dezelfde, maar de kwaliteit kan sterk uiteenlopen, afhankelijk van de wijnboer

De Bourgogne de meest nauwkeurige herkomstindeling. Het was een van de eerste Franse gebieden met een eigen Appellation Contrôlée – in 1936. In deze regionale wetgeving zijn allerlei zaken geregeld, zoals de aanplant van druiven­rassen, de manier van snoeien en de maximale rendementen per hectare. Het doel van deze regelgeving is de kwaliteit en het karakter van de wijnen zo veel mogelijk te garanderen. 

Wijnen uit Bourgogne