Moelleux & Liquoreux wijnen
Tot moelleux wijnen rekenen we de wijnen die hun zoetheid te danken hebben aan de overijpe druiven van demi sec tot doux, bijvoorbeeld de 'gewone' Coteaux du Layon, Vouvray of Montlouis. Liquoreux - heeft de intensiteit en edelzoetheid te danken aan "botrytis" (oftewel edelrot van de druiven) zoals Sauternes, Vendanges Tardives, Trocken Beeren Aules etc.
Veelal van witte druiven, van rood zou natuurlijk ook kunnen, maar dan verliest het vaak zijn kleur. Het karakter van de druivensoort wordt naarmate van aantasting van 'edelrot" minder belangrijk op de uiteindelijke smaak.
Versterkte wijnen
Port, sherry en vin doux naturelle rekent men tot de versterkte wijn. Tijdens de alcoholische vergisting is wijnalcohol toegevoegd, waarbij de mate van zoetheid wordt bepaald door het moment van toevoeging. Voor droge sherry laat men de jonge wijn volledig uitgisten en voor zoete dessertwijn voegt men de wijnalcohol in een vroeg stadium toe, zodat er een hoop restsuikers bewaard blijven. Het grote voordeel hiervan is dat men dit type wijn relatief jong kan drinken maar ook lang kan laten ouderen. Of de wijn daar beter van wordt, hangt van de kwaliteit af.
Vooral de drogere versies zijn zeer geschikt als aperitief, om hun eetlust opwekkende werking. Geschikt bij: kaas - de zoetere wijnen, zoals port, zijn uitstekend te drinken bij het natafelen, als begeleiding van het kaasplateau, eventueel aangevuld met noten. Dessert - bij de zoetere desserts, met name met ijs, geef ik de voorkeur aan versterkte dessertwijnen van de muskaatdruif; bij chocolade een Banyuls uit Zuid-Frankrijk.