Yves Krimpenfort
Bekijk favorieten van YvesFilter producten

Prijs

Producent

Druivensoort

Land

Regio

Witte wijn

Enkelvoudige witte wijnen

Met enkelvoudig wit, bedoel ik wijnen die eerder verfrissend en sprankelend zijn, dan krachtig en complex. Je proeft eerder een ongecompliceerde fruitigheid dan 'terroir". Voorwaarde is wel dat ze goed gekoeld gedronken worden. Geschikt als aperitief en bij koude voorgerechten (salades, anti pasta, tapas) visgerechten (Mosselen, garnalen, droog gebakken of gegrilde vis). Licht gevogelte (kip) en sterk gekruide (Oosterse-) gerechten.

Fruitige witte wijnen

Wijnen van druivensoorten als de riesling, pinot gris of de sauvignon-blanc hebben zelden een merkbare houtopvoeding. Het typische fruitkarakter domineert en vaak is bovendien het alcoholpercentage lager, zodat de wijn ook geschikt is voor de lunch. Geschikt bij koude voorgerechten - asperges met ham, vispaté, vissalades met tonijn, gerookte paling of zalm.
Visgerechten - garnalen, gepocheerde zoetwatervis, zeevis als tong of tarbot. Gevogelte - kip, parelhoen, kalkoen of fazant. Kaas - verse (gekruide) geiten- en schapenkaas, of jonge Leidse.

Complexe witte wijnen

De meer complexe witte wijnen hebben vaak een uitgesproken aroma en iets vettigs, als gevolg van de malolactische vergisting. Ook de grotere invloed van terroir en houtopvoeding draagt bij aan de complexiteit. Voorbeelden zijn rijke chardonnay’s of Noord-Rhônes. Geschikt bij: voorgerechten - kreeft, ganzen- of eendenlever, coquilles of gepocheerde oesters. Visgerechten - warme kreeft, gepocheerde tarbot of zeeduivel - de luxere vissoorten met een rijke saus op basis van room of boter. Vleesgerechten- kalfszwezerik of niertjes, tamme eendenborst. Kaas - zachte roodschimmels en witschimmels.