Enkelvoudige rode wijnen
Tot deze wijnen reken ik de Vin de Pays(IGP) of Vino di Tavola (IGT), die duidelijk het karakter hebben van de druivensoort(en) waarvan ze zijn gemaakt. Heerlijk fris drinken en niet al te moeilijk over doen is hierbij het parool, maar vergis u niet: ook zeer goede wijnen kunnen hiertoe gerekend worden. Geschikt bij: voorgerechten - boeren- of wildpaté, rilette van gevogelte, diverse worstsoorten. Visgerechten - vis in rode-wijnsaus, gebakken paling, gegrilde tonijnsteak. Vleesgerechten - stoofvlees, konijn, varkenskoteletten, kipgerechten. Kaas - kruidenkaas, belegen Hollandse kazen.
Fruitige rode wijnen
Deze wijnen danken hun kwalificatie meer aan de frisse zuren dan aan de harde tannines, die de wijn tegen de ouderdom beschermen en een langere opleg vragen. Ook deze wijn is iets fris op zijn best te drinken (16°C, uiteraard afhankelijk van de buiten-, omgevings-tempratuur), aangezien dat de fruitigheid stimuleert en de tannines onderdrukt. Geschikt bij: voorgerechten - charcuterie, paddestoelen, eiergerechten. Visgerechten - vis in rode wijnsaus, geroosterde, pittige tonijn, red snapper met zwarte olijven. Vleesgerechten - zuiglam, kalfsoesters, varkenshaas, klein wild en gevogelte. Kaas - iets sterker smakende roodschimmels als Vacherin Mont d’Or, belegen Goudse boerenkaas.
Karaktervolle rode wijnen
Deze categorie kent een ongekende verscheidenheid, gekenmerkt door de combinatie van fruitigheid, kracht en persoonlijkheid door de combinatie van het druivenras en terroir. Dit type wijn kan een gerecht over het algemeen goed aanvullen of uitdagen. Ze hebben vaak een houtopvoeding ondergaan en zijn gebaat bij enkele jaren flesrijping.
Deze wijnen zijn vaak gemaakt van de pinot noir, één van de cabernet-soorten of, bijvoorbeeld in Italië van de sangiovese, primitivo of andere krachtige, inheemse soorten. Geschikt bij: voorgerechten - salades met wild of gevogelte (zoals duif) en paddestoelen, pasta’s met kruidige tomatensaus. Visgerechten - zoetwatervis als lamprei en snoekbaars, in rode-wijnsaus. Vleesgerechten - roodvlees (gegrild of gebraden), jong wild als ree, wild gevogelte. Kaas - de wat stevigere kaassoorten, Hollandse boerenkazen.
Klassieke volle rode wijnen
Dit zijn de wijnen die in de kelder liggen voor de speciale gelegenheden - de wijnen met de grote namen, die vaak nog op de klassieke manier worden gemaakt. In de Bourgogne praten we dan over de wijnen met een Premier Cru of Grand Cru status,
in de Bordeaux over de beroemdere wijnen uit de Haut-Médoc, Graves, St.-Emilion of Pomerol en in het Rhônegebied over Cornas, Hermitage, Côte Rôtie of Châteauneuf du Pape. In Italië worden wijnen als de Barolo en Barbaresco uit Piemonte en de Brunello di Montalcino ook de beste Vino di Tavola’s uit Toscane worden tot deze groep gerekend.
Ook wijnen uit de “nieuwe” wijnwereld, veelal op basis van de cabernet-sauvignon, kunnen hiertoe gerekend worden.
Al deze wijnen zijn, afhankelijk van het oogstjaar, gebaat bij een flesrijping van minimaal vijf tot wel twintig jaar, sommige in een topjaar zelfs tot dertig jaar. Dankzij de moderne technieken kunnen goede producenten ook in mindere jaren hier heel goede wijnen maken, maar die hebben vaak wel een minder lange levensverwachting. Geschikt bij: vleesgerechten - lamsrug, ossenhaas, kalfshaas, entrecote, donker gevogelte, wild, varkensvlees verrijkt met truffel. Kaas - harde kazen, oude Hollandse boerenkaas, oude komijnekaas, zachtere blauwschimmels.