Yves Krimpenfort

comte-de-bergon

De wijnen van Comte de Bergon, IGP Pays d’Oc.
Een domaine centraal gelegen in de Languedoc tussen Béziers en Vias, met wijngaarden op de betere gronden in het departement Hérault. Met de ideale klimatologische weersomstandigheden voor de wijnbouw. Veel zon, af en toe een buitje en verfrissende, beetje ziltige wind vanaf de Middellandse Zee en af en toe een koude wind uit de bergen van het achterland, de Tramontana.  Juist deze wisselende omstandigheden zorgen uiteindelijk voor een karaktervolle wijn.

Comte de Bergon Blanc
Een droge frisse witte wijn met een sappige fruitige neus. Ideaal als aperitief of bij de dagelijkse maaltijd zoals een salade of visgerecht. 12,5% alcohol en natuurlijk 75 cl inhoud.
Druivensoorten: De Vermentino is de hoofddruif ook wel in de Provence, Rolle genoemd. Een druif die qua karakter een beetje het middenhoud tussen de Chardonnay en de Sauvignon Blanc en het uitstekend doet in een ziltig klimaat. Een deel chardonnay voor de rondheid en een deel sauvignon-blanc met name voor de frisheid, afgemaakt met een beetje Muscat voor de fruitigheid. Ik adviseer een tempratuur van 10-12°, uiteraard een beetje afhankelijk van de buiten tempratuur.

 Comte de Bergon Rosé
Een typisch moderne Mediterranée rosé, niet te donker van kleur als ‘mooi gepoetst roodkoper’ Heerlijke bloemige wijn, verfrissend, droog en opvallend subtiel. 12,5% Alcohol
Druivensoorten: Hoofddruif is de Grenache-Gris een deel is Cinsault, Syrah en Mourvèdre Serveertemperatuur: 8 - 10°
Heerlijk als apéritief. Maar natuurlijk zeer geschikt bij salades (met zalm, garnalen of gamba’s) Een lekker stukje gegrilde vis of een heerlijke Oosterse Curry schotel. Hij kan de spicy-ness van de Oosterse keuken uitstekend aan.

 Comte de Bergon Rouge
Voor mij de ultieme rode huiswijn, een wijn voor alle dag. Vol, gul en een zacht karakter en een opvallende niet overdreven kruidigheid. Mooi donkerrood van kleur. 
12,5% alcohol Serveer tempratuur tussen de 16 en 18 graden.
Tip: Wijn liever iets te koud serveren als te warm.
Druivensoorten: Grenache-noir, Cinsault, Syrah en Merlot.
De wijn in deze samenstelling is in het algemeen sappiger en soepeler dan bijvoorbeeld die van de cabernet sauvignon, met minder tannine, meer zachte tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het is een gulle wijnen met veel smaak. Heerlijk als wijn voor alle dag met een brede gastronomische inzetbaarheid;
van spaghetti bolognese tot een balletje gehakt met een Hollandse stamppot en een kuiltje jus tot een heerlijk kaasplankje bij de buis. In dit zomerse seizoen een uitstekende begeleider bij een BBQ.

Wat verder opvalt is dat de wijnen van Comte de Bergon opvallend zuiver en puur zijn en een opvallende lengte hebben voor wijnen uit deze prijsklasse. Kortom een ideale schenkwijn. Bij Maison Bergon zijn ze in de transitie naar Biologisch gecertificeerd, maar voorlopig een gecertificeerd met een Qualenvi Lauréat, hetgeen aangeeft dat men strikt natuurvriendelijk werkt, zowel in de wijngaarden als in de kelders.
Die handige schroefdop: Als de fles niet leeg is, schroefdop erop en bewaren in de koelkast, ook de rode wijn. Deze er natuurlijk de volgende dag wel op tijd weer eruit halen. 
Santé

Wijnen van comte-de-bergon