Yves Krimpenfort

Dom Brial

Dom Brial werd in 1923 in Baixas (nabij Perpignan) opgericht als reactie op de grote wijncrisis die Frankrijk doormaakte. Een handvol wijnboeren, met een gemeenschappelijke overtuiging:

Logo Dom Brial
“Samen staan we sterk” sloeg
de handen ineen. Het was in deze geest van solidariteit en uitmuntendheid dat deze wijnmakerij werd opgericht. De coöperatie breidde zich zeer snel uit; deze hoeksteen van solidariteit bleek zeer effectief te zijn.

De goede reputatie van de wijngaarden en vooral van de wijn verspreidde zich snel. ook buiten Roussillon.

Het collectief van wijnboeren toonde duidelijk de kracht van deze solidariteit vooral toen de naam Dom Brial in 1985 werd gekozen als een teken van erkenning van onze beste wijnen. Refererend aan een lokale priester, die veel heeft betekend voor gemeenschap.

De wijnboeren van Baixas, het neusje van de zalm in de Catalaanse wijnbouw, wisten hoe ze moesten gedijen en maakten hun wijngaard en productietool zeer succesvol. Vandaag vertegenwoordigen ze 247 wijnboeren, die zich met passie inzetten voor het cultiveren van 2.100 hectare wijngaard. Een dynamisch team wordt ondersteund door 37 medewerkers die zorgdragen voor het strikte beheer en de economische ontwikkeling van de wijnmakerij.

Het uitgangspunt is de beste wijn maken, zo vaak als de natuur het toelaat en gebaseerd op alle natuurlijke kwaliteiten van de ‘terroir.  
In het begin lag de focus vooral op het maken van “Vin doux Naturel”
In 1977, toen het gebied  de Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) "Côtes du Roussillon-Villages" kreeg, ontstonden nieuwe technische vereisten, die resulteerden in de aanplant van aangewezen percelen en daarmee de productie van cuvées van deze specifieke percelen.

Wijnen van Dom Brial