Yves Krimpenfort

Quinta da Romaneira

De geschiedenis van Quinta da Romeneira - een conglomeraat van dertien quintas - begint als port-producent in 1872. De druiven die worden geoogst worden doorverkocht aan Taylor's, één van de meest bekende Port-shippers. In 1967 wordt de Quinta aangekocht door een architect, Antonio Borges Vinagre. Hij heeft het plan om de inmiddels ietwat vervallen Quinta weer in de originele staat te herstellen, maar zijn dood belet dat. Zijn dochter erft de Quinta en haar man, de heer Soares da Costa, vat de plannen van zijn overleden schoonvader op. Beetje bij beetje knapt de Quinta op en wordt hij in zijn oude luister hersteld.

In 1986 verandert de wetgeving en kunnen individuele Quintas hun wijnen onder eigen etiket aanbieden. Quinta da Romaneira bouwt zo een stevige reputatie op voor Port van het Tawny-type. Met name de Fine Tawny en de Over 40 Years Old worden beschouwd als bijzonder geslaagde Tawny Ports.

In 2004 neemt Christian Seely namens AXA de Quinta over. Hij heeft grootse plannen. Onder andere moet de Quinta worden omgebouwd tot een zeer luxe vakantieoord voor de welgestelden (dat project is gerealiseerd en de naam is nu "Romaneira, Quinta do Sonhos" (Romaneira, Quinta der Dromen"). Maar ook op kwalitatief gebied staat er wat te wachten: de focus wordt gericht op Vintage Port, die immers gemakkelijker verkoopt en veel sneller "return on investment" geeft dan Tawny en Colheita. Overigens blijven de Tawny-wijnen onverminderd deel van het assortiment.

Het moet worden gezegd dat de expertise die Seely opdeed als manager van Quinta do Noval onverkort is ingezet om Quinta da Romaneira naar een hoger plan te tillen. Verbeteringen in de wijngaard, herstel van terrassen, renovatie van de bestaande gebouwen en als kroon op het werk een nieuwe winery, op het hoogste gedeelte van de Quinta. Nu worden alle druiven daar naar toe gebracht, gesorteerd (table de trie), gevinifiëerd, opgeslagen en gebotteld. Een enorme verbetering in logistiek opzicht, maar ook met betrekking tot de kwaliteit: boven op de berg is het aanzienlijk koeler dan in de vallei, waar de 'adega' voorheen was gevestigd.

Christian Seely heeft Quinta da Romaneira gekocht met als doel de allerbeste Port te maken. Hij is goed op weg, maar wij hebben het idee dat het mooiste nog moet gaan komen. De wijnen worden gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven, voor 100% afkomstig van de eigen terraswijngaarden. De gehele wijngaard, zo’n 85 hectare, heeft de “A” klassering, de hoogst haalbare in de Douro. Een geweldig terroir! Op Romaneira worden ook olijven, amandelen en sinaasappels geteeld en de Quinta behoort tot het gedeelte van de Douro-vallei dat door Unesco als werelderfgoed wordt aangemerkt.

Het onafhankelijke karakter van Romaneira wordt gegarandeerd: er worden geen druiven of wijnen aangekocht. Door op alle details te letten is Romaneira in staat druiven te oogsten die het terroir weerspiegelen. Dat werpt, samen met de nieuwe adega, zijn vruchten af: de wijnen zijn nog nooit zo goed geweest en dit vertaalt zich ook in internationale erkenning.

 

Wijnen van Quinta da Romaneira