Yves Krimpenfort

Ribera del Duero

Ribera del Duero is sinds 1982 een DO en produceert wijnen die tot de beste van Spanje behoren. Het is  hoog tijd dat het gebied promoveerd tot DOCa.

De wijngaarden volgen de loop van de Duero. Het oudste gedeelte van het wijnland ligt op het Centraal Plateau, op 700 à 900 meter hoog. Het klimaat is een mix van continentaal en gematigd mediterraan: meestal warm en droog met weinig neerslag (430 à 580 millimeter). Door deze grote hoogte is de nachttemperatuur zelfs hartje zomer laag, wat de druiven meer aroma’s geeft. Maar de hoogte geeft ook koude winters en een kort groeiseizoen: 171 à 198 dagen. Daarmee is het groeiseizoen in Ribera veel korter dan in bijvoorbeeld Toro (230 dagen) of Penedès (280 dagen). Dit korte seizoen maakt het verbouwen van druiven riskanter.

De belangrijkste druif van Ribera del Duero is de Tinto del País. Deze druif is een plaatselijke variant van de Tempranillo en beslaat 85 procent van het totale wijngaardareaal.. In Rioja heeft deze druif de steun van andere rassen nodig, maar in de Duero is dat niet nodig.

Wijnen uit Ribera del Duero